Tio nya projekt för att öka välbefinnandet för framtiden
Tio forskningsprojekt har nu beviljats medel i den internationella utlysningen Förbättra välbefinnande för framtiden. Forte och Vetenskapsrådet bidrar tillsammans med cirka 24 miljoner kronor till svenska forskare som deltar i sex av dessa projekt.
Utlysningen Förbättra välbefinnande för framtiden 2023 är en gemensam utlysning organiserad av samarbetsnätverken NORFACE och CHANSE. 20 europeiska forskningsfinansiärer från 18 länder deltar i utlysningen, inklusive Forte och Vetenskapsrådet.
– Jag är väldigt glad att det gick så bra för många svenska sökande i den här utlysningen, och att det är svenska medlemmar i hela sex av de tio finansierade projekten, säger Aiga Giangiacomo, ansvarig forskningshandläggare för denna utlysning på Forte.
Forskningsprojekten kommer bland annat att undersöka saker som kvinnors välmående online, Hbtqi+-ungdomars välbefinnande i Europa och välfärdsstatens svar på sociala risker i tider av klimatförändringar. Ginevra Castellano, professor vid Uppsala universitet, är koordinator för ett av de beviljade projekten:
– Vårt projekt syftar till att främja kunskap om hur språkliga förmågor och möjligheter att framgångsrikt engagera sig i sociala interaktioner påverkar barns välbefinnande och psykiska hälsa. I projektet kommer vi att utforska användningen av sociala robotar som nya verktyg för att mäta barns välbefinnande i en skolkontext. Mätningarna kommer särskilt fokusera på barn som skulle kunna gynnas av förebyggande insatser, exempelvis barn med språkutvecklingsutmaningar och flyktingbarn, säger hon.
Mer välbefinnande, bättre psykisk hälsa
Ungefär hälften av Fortes finansiering till utlysningen kommer från Fortes nationella forskningsprogram om psykisk hälsa. Programmet utgör en del av regeringens satsning för att främja psykiskt välbefinnande samt förebygga och behandla psykisk ohälsa genom forskning och kunskapsutveckling.
– Vår programvision; att främja en god, jämlik och jämställd psykisk hälsa i hela befolkningen, ligger väl i linje med den forskning som kommer att kunna utföras tack vare den här utlysningen, säger Lidija Kolouh, programansvarig för Fortes nationella forskningsprogram om psykisk hälsa.
Svenska beviljade forskare och projekttitlar:
- Arvid Lindh, Stockholms universitet: Välfärdsstatens svar på sociala risker i tider av klimatförändringar
- Sara Thunberg, Örebro universitet: Kvinnors välmående online: en europeisk studie om digitalt våld mot kvinnor.
- Malena Gustafsson, Stockholms universitet: Hbtqi+-ungdomars välbefinnande i Europa: föreställningar om framtiden i en turbulent samtid
- Rebecca Boehme, Linköpings universitet: Inriktning på socialt välbefinnande för att förbättra övergångarna till skolan
- Ginevra Castellano, Uppsala universitet: Mäta barns välbefinnande och mentala hälsa med sociala robotar
- Mikael Rostila, Stockholms universitet: Ett livsförlopps och mikrosimuleringsperspektiv på multidimensionellt välbefinnande i fem Europeiska länder
Lista över bidragsbeslut för svenska deltagare i utlysningen »